2024 Yılı 1. Çeyrek Değerlendirmesi

2024 yılına gireli çok olmadı sanki ama bir yandan bakıyorum ilk çeyreği tamamlanmış bile. Günlük rutin içinde koştururken zaman çabuk geçiyor, ömür geçiyor.. Günlüğe bakıyorum onlarca sayfa yazı yazılmış bile 2024 yılının başından beri. Geçen yıl ile bu yıl düşüncelerimde bazı farklılıklar var sanırım. Geçen sene çok fazla sonuç odaklı yaşarken şimdi ise içinde bulunduğum zamanı biraz daha anlamlı kılmaya çalışıyorum. Hala eksik parçalar var tamamlanması gereken. Bazı eksiklikleri içinde bulunduğum rutin içerisinde tamamlayamayacağım diye düşünüyorum. Finansal olarak koyduğum hedeflerin bir kısmına ulaşınca bu planda bir değişikliğe gidebilirim fakat bunun için biraz daha zaman gerekiyor. İş ve maddiyat yerine hayatta başka konuları en azından bir süre ön plana almayı düşünüyorum. Bu konular arasında bir denge tutturmak gerekli. İp cambazı gibi olmak lazım sanırım bir nevi. Durursam da düşeceğim diye korkuyorum bazen.

İlk çeyrekte belirlediğim hedeflere ulaşma oranım 91%’in üzerinde gerçekleşti. Geçen sene boyunca bu oran 80%’ler civarındaydı fakat yıl sonunda yine 91% üzerinde çıkmıştı. Geçen sene ile karşılaştırdığımda portföydeki artış dolar bazında 10% civarında hisse senedi kısmından geliyor. Kripto tarafında dolar bazında geçen seneye göre 2 kattan fazla artış var. Hisse senedi tarafındaki performanstan memnun değilim. Buradaki artış benim yaptığım eklemelerden kaynaklı bir artış. Amerikan piyasalarında işler istediğim gibi gitmiyor henüz. Elimdeki hisseleri tutuyorum kötü performans gösterse bile. Biraz daha artıda olduğum hisselerden satıp diğer elimdeki düşüş yapanlara ek yapıyorum. Elimdeki daha riskli hisse senetlerine yatırım yapmayı azaltıp daha stabil temettü hisselerinden alım yapıyorum imkanım oldukça. Kripto tarafında yeteri kadar risk aldığım için diğer piyasalarda aldığım riski biraz daha azaltmam gerekiyor.

Geçen seneden beri yükümlülüklerim arttığından, onları azaltmak için yatırımlarımı minimuma indirmek durumunda kaldım son aylarda. Bu sene bu şekilde devam edecek gibi görünüyor. 2024 yılında bazı sürpriz temettüler aldım. Eurobond faiz getirisi geldi bir miktar. Bunları az da olsa tekrardan yatırıma ekleyemedim. Onun yerine bu getiriler borçların ödenmesine gitti. Yılın ikinci yarısından sonra gelecek pasif getirileri direk yatırıma yönlendirmeyi planlıyorum.

Yükümlülüklerimi azaltıp bir yandan pasif getirilerimi artırmaya çalışıyorum. Bu yıl, önceki yıldan az da olsa yüksek pasif getiri hedefliyorum. Kafamda aylık belirlediğim bir pasif getiri miktarı var. Ona ulaştıktan sonra tekrardan bir durum değerlendirmesi yapacağım.

Yapamadığım şeylere odaklanmak yerine yapabildiğim şeylere odaklanmaya çalışıyorum. Yılın ilk yarısında motivasyon ve istikrar anlamında iyi gidiyorum. Her şeyi aynı anda yapamayacağım için ayırabileceğim zamanı önceliklerime göre değerlendiriyorum. Yılın devamında da motivasyonumu yüksek tutup istikrarlı bir şekilde ufak da olsa gelişim göstermeye devam.

Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑