2023 Yılı Özeti

Bir yıl daha geride kaldı. 2023 yılında çok düşündüm, çok yazdım, hedeflerin üzerinden geçtim, bazen bunlarla ilgili hayaller kurup kendimi motive etmeye çalıştım. Bazen bu hayaller şimdiki zamanda yapmam gereken çalışmaların önüne geçti. Bazen işin kolayına kaçarak, hayallerime ulaşmada bazı aksiyonlar almak yerine sadece hayal kurma aşamasında kaldım.

Genel olarak baktığımda ise 2023 yılı fena geçmedi. En büyük kazanımım ev almak oldu. Bunu basitçe ev sahibi olmak anlamında değerlendirmiyorum. Bu yaşıma kadar kafamda netleştiremediğim nerede yaşarım sorusunun cevabını bulduğum ve sonrasında mülk edindiğim yıl oldu 2023. Bu kararla, gelecekle ilgili zihnimi meşgul eden en önemli belirsizliği ortadan kaldırarak, geleceğimi şekillendirmede gerekli olan temeli inşa etmiş oldum. Artık geleceği gözümde daha net canlandırabiliyor ve diğer hedeflerime ulaşmak için daha sağlam kararlar verebileceğimi düşünüyorum. 2024 yılında boş zamanımın daha fazlasını, yeni kurmayı planladığım hayata geçtiğimde yapmaktan zevk alabileceğim şeyleri daha çok deneyimleme ve bunlar üzerinde daha çok çalışıp ilerleme göstermek adına ayırmayı planlıyorum. Kendime daha fazla boş zaman ayırabildiğim ve daha az kendimi yıprattığım bir düzene geçme konusunda çalışmaya devam etmem gerekiyor.

Hedeflerim doğrultusunda devam edecek gücü ve motivasyonu bulabilmek için fiziksel ve zihinsel olarak da güçlü kalmak gerekiyor. Bu nedenle yıl boyunca spor ve meditasyon yapmaya devam ettim. Fiziksel olarak istediğim kiloya yaklaştım. Zihinsel olarak da kendimi eksik hissettiğim konularda egzersizlere devam. Bir yıl öncesi ile karşılaştırınca bu konularda gelişme görmek sevindirici. Zor şartlarda yılmadan, moralleri yüksek tutarak çalışmaya devam.

Finansal anlamda yıl genelinde çok fazla ilerleme kaydedemediğim bir yıl oldu. Yıl boyunca her ne kadar birikim yapmaya devam etsem de aylık olarak varlıklarımın artmadığını ya da azaldığını görmek zaman zaman zorlayıcıydı. Yine de yıl sonuna doğru elimdeki eurobond, kripto ve Amerikan hisselerindeki artış nedeniyle sene sonu hedefine 91% oranında ulaşmayı başardım.

Enflasyon ve savaşların devam ettiği bir dünya düzeninde insanın içsel motivasyonu olumsuz olarak etkilenebiliyor. Buna rağmen planlardan sapmadan yatırım yapmaya devam ettim. Hatta piyasadaki olumsuz havanın bir süre daha bu şekilde devam etmesini ve benim de daha fazla yatırım yapabilmeme imkan vermesini umarak bardağın dolu tarafından olaya yaklaştım.

Kripto piyasalarında yıl sonuna doğru gelen yukarı yönlü ivme morallere biraz katkı yaptı. Kripto tarafında piyasaların en azından 2024 yılında da yatayda gitmesini istiyordum ki biraz daha elimdekilerin sayısını artırabileyim. Şu andan itibaren kripto tarafında biraz beklemeye ve acele etmeden yükselişin tadını çıkarmaya çalışıyorum.

2023 yılı sonunda portföydeki yerli hisse, yabancı hisse, kripto tarafındaki oranlar pek fazla değişiklik göstermedi. Nakit ihtiyacım nedeniyle eurobond’lardan satış yaptığım için elimdeki eurobond oranında 2023 yılında azaltmaya gittim. Bazı eurobond’ları alış fiyatımdan daha düşükte satmak zorunda kaldım. Sonrasında CDS primlerinin düşmeye başlamasıyla eurobond’lar değer kazanmaya başladı fakat ben bu süreçten önce eurobondların bir kısmını satmıştım.

Pasif getirilerimde 2022 yılına kıyasla 2023 yılında %11’lik bir artış olmuş. Bunun büyük bir kısmı kriptoda kazandığım faizden geliyor. Diğer yatırım araçlarındaki pasif getirilerimde fazla bir değişiklik yok. Ev almam nedeniyle 2023 yılında yatırım miktarımı minimize etmek durumunda kaldım. Nakit kısmında biraz daha sıkışık olduğum için gelen pasif getirileri de tekrardan yatırıma dönüştürmekte zorlandım.

2023 yılında aylık olarak portföyümü güncellesem de bunu blog’da aylık olarak paylaşmayı bıraktım. Çünkü bazen gereğinden fazla buna odaklandığımı ve buna vakit harcadığımı düşündüm. 2024 yılında elimden geldiğince birikim ve yatırımlara devam edip maddi kısma fazla odaklanmadan hayatımdaki diğer konular üzerinde çalışmaya devam edeceğim.

2024 yılında 2023’teki gibi çalışmaya devam ederek yükümlülüklerimi azaltıp önümü daha net bir şekilde görmeyi planlıyorum. Buna göre gelecekle ilgili yol haritamın daha da netleşeceğini umuyorum. 2024 yılında istikrarlı şekilde spora devam etmek, yılın stresini atacak güzel tatiller yapmak, Udemy’de daha fazla zaman geçirmek ve öğrenmek istediğim konularda birikmiş olan eğitimlerimi tamamlamak, beni aydınlatacak konular hakkında daha çok kitap okumak hedeflerim arasında.

Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑