Ocak 2022 Portföy Durumu

Portföyde düşüş devam ediyor. Aylık olarak düzenli birikim yapmama rağmen , gerileye gerileye toplamda geçtiğimiz yılın Haziran seviyelerine geri geldim. Yükseliş dönemindeyken sattığım hisselerden elde ettiğim kar kadar, elimde şu anda tuttuğum hisselerde zararım var. Eğer o kar satışlarını yapmasaydım çok daha fazla zararda olacaktım diye düşünerek şu an kendimi avutabiliyorum. 2022 yılı sonu için hedeflediğim miktara ulaşmam şu an bakınca zor görünüyor. 2022 yılında da piyasaların kötü performans göstermeye devam edeceğini varsayarsak, önümüzdeki birkaç yıllık planlarımı revize etmem gerekebilir.

TL bazında+9.66%
Dolar bazında-7.99%
Bir önceki aya kıyasla portföydeki değişim

Eurobond tarafında bir önceki aya göre 7% civarı kaybım varken, yabancı hisse senedinde ise bu oran 9% civarında.

Bu ay piyasadaki hareketlere fazla takılmamaya çalıştım ve o nedenle de piyasaları fazla takip etmedim. Elimdeki nakit miktarını biraz daha artırmak istediğim için daha az miktarda yerli hisse senedi alımı yaptım. Önümüzdeki aylarda da elimdeki nakit miktarını artırmayı planlıyorum. Piyasaların daha fazla düşmeye devam etmesi halinde, elimdeki naktin bir kısmı ile alımları tekrardan artırabilirim. Ocak ayında elimdeki US900123BJ84 ve US900123AL40 eurobond’larının kupon faizlerini aldım. Buradan gelen miktar ile VESBE ve LOGO hissesi aldım. Yabancı hisse senedi tarafında ise BB aldım.

Son zamanlarda ileride yaşamayı planladığım bir şehirde ev alma ihtimalini de düşünmeye başladım. Tabi bunun için henüz erken. Çünkü şu anda elimdeki nakit miktarı çok az ve ayrıca piyasaların genelinin düşüşte olması nedeniyle ne kadar birikim yapmaya devam etsem de varlık miktarımı çoğaltamıyorum. Psikolojik sınır olarak, toplam varlıklarımın olması gereken miktarı kendimce belirledim. Bu miktarın üzerine çıktığımda mülk sahibi olmak benim için daha kolaylaşacak. Öteki türlü birikimimin büyük miktarını ev almak için harcayıp, finansal özgürlük yolunda tekrardan geriye düşmeyi istemiyorum. Ayrıca uzun vadeli kredi çekerek, kendimi uzun yıllar borca bağlamak da istemiyorum. Fakat yatırımlarıma devam ettikçe ve pasif gelirlerimi de arttırdıkça, pasif gelirlerin aylık ödeyeceğim borcun önemli bir miktarını karşılaması durumunda daha rahat bir şekilde uzun vadeli kredi çekme işini düşünebilirim. Şu an için sadece araştırma aşamasındayım.

Ocak 2022 Portföy dağılımı

2022 yılında herkesin amaçladığı hedeflere ulaşmasını, covid’in azalarak normalleşmenin artmasını ve bunun da üretimi normale döndürmesini ve enflasyonu da düşürmesini umuyorum.

Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑