2021 Yıl Sonu Değerlendirmesi ve Aralık Portföy Durumu

2021 yılı sonuna yaklaşırken hem finansal , hem de diğer koyduğum hedefler hakkında bir değerlendirme yapmak istedim. Finansal açıdan bakarsam; finansal bilgimi artırmak için daha çok okuduğum, finansal gelişmeleri daha çok takip ettiğim, daha çok yatırım yaptığım, daha düzenli kayıtlar tutup bunları daha çok değerlendirdiğim bir sene oldu. Finansal olarak yıl sonu için koyduğum hedefe %90 oranında ulaştım.

Pandemi ile birlikte insanların zihinsel olarak daha da yıprandığı, daha stresli olduğu, anksiyetenin arttığı zamanlar yaşıyoruz. Stresle ve yaşamın getirdiği diğer zorluklarla başa çıkmada -yazının da kapağına koyduğum- dünyaya uzaydan bakınca her şeyin küçük ve önemsiz göründüğünü, yaşadığımız zorlukları belki o anda dünyada milyonlarca insanın daha yaşadığını kendimize sık sık hatırlatmamız gerekiyor.

2021 yılında ilk önceliğimi fiziksel ve zihinsel sağlığıma verdim. Bunu sağlamak için bu süre boyunca aksatmadan düzenli olarak spor ve meditasyon yaptım ve uyku saatlerime dikkat ettim. Onun dışında kalan kısıtlı zamanı da daha çok okumaya ve yazılım öğrenmeye harcadım. Tabi her zaman bunlara ayırdığım zamanın yetersiz olduğunu düşünüyorum. Ayrıca çok fazla dağılınca yaptığım şeyleri istikrarlı şekilde devam ettirmekte zorlanıyorum. O nedenle genel olarak üzerinde durduğum üç konu; sağlık, finans ve yazılım oldu. Blog’a da daha fazla yazmak hedefim vardı fakat işlerden dolayı ona da yeterince zaman ayıramadım. Bu sene, gelecek hakkında yıllardır netleştiremediğim bazı planları daha çok netleştirdiğim bir sene oldu ve bunlar ile ilgili aksiyonları almaya başladım.

Finansal özgürlüğe ulaşırsam yine de bir süre daha çalışmaya devam edebilirim diye düşünmeye başladım. Aslında amacım hiç çalışmamak değil ama iş özel hayat dengesini daha çok kurabildiğim bir işte daha zevkle çalışabilirim diye düşünüyorum. Ne zamanki yaptığım iş dışında başka bir konuda uzmanlaşır ve onun şu anki yaptığım işin yerini alabileceğini düşünürsem ancak o zaman mevcut çalışma hayatını bırakmayı düşünebilirim. Çünkü işi bırakınca seni dışarıdan zorlayan bir etken olmayacak ve bu nedenle de içsel disiplini sağlamak daha zor olabilir. Yani şu anda zamanın azlığı nedeniyle üzerinde yeteri kadar çalışamadığım konular üzerinde belki tüm gün boş olduğumda da çalışacak disiplini sağlayamayacağım. O nedenle o dengeyi şu anda yakalayıp diğer ilgim olan konular hakkında uzmanlığımı artırmaya ve yeni fikirler bulmaya çalışıyorum.

Dolar Bazında2.52%
TL Bazında-12.90%
Bir önceki aya göre değişim

TL’nin değer kazanması ile beraber, portföyde TL bazında bir önceki aya göre büyük bir düşüş gerçekleşti. Kripto piyasalarını bile sollayan TL volatilitesi yüzünden bir çok küçük yatırımcı zarar etmiştir diye düşünüyorum. Ben eski yıllarda dolar yüzünden zarar etmiş birisi olarak, kısa vadeli döviz kurundaki oynaklığa göre hareket etmiyorum ve elimdeki varlıklarda büyük oranda değişiklik yapmıyorum.

Bu yıl, önceki yıllara göre daha çok birikim yapmama rağmen eurobond’lardaki düşüş nedeniyle de yıl sonunda koyduğum hedefe ulaşamadım. Hisse senedi tarafında ise Amerikan piyasasındaki karda olduğum bazı hisseleri satarak, diğer uzun vadeli tuttuğum ve ekside olan hisselere ekleme yaptım. Satış yaptığım hisseleri de şu anki fiyatlarına bakınca pişman olmayacağım fiyatlardan sattım. Ortalama olarak sattığım hisseleri 6 ay boyunca elimde tuttum. Toplamda hisse senedi tarafından bakınca yılı 4% civarında artıda kapatıyorum. 2022 yılında piyasalarda FED’in de faiz artırması nedeniyle piyasalarda düşüş hızlanabilir. Elimdeki bazı hisseler dibi gördüğü için çok daha fazla düşmeyeceklerini umuyorum. Portföydeki yerli hisse senedi oranını da aylık alımlarla 14%’e kadar çıkardım.

Aralık 2021 portföy dağılımı

2022 yılında da imkan dahilinde yatırımlara devam etmek ve yatırımlarımı biraz daha çeşitlendirmeyi planlıyorum. Umarım piyasalar da iyi performans gösterir ve 2022 sonu için belirlediğim finansal hedefi yakalarım. Herkese koydukları hedeflere ulaşmaları konusunda başarılar ve mutlu yıllar diliyorum.

Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑