Eylül 2021 Portföy Durumu

Eylül ayında yatırımla ilgili yeni şeyler öğrenmeye çalışırken bir yandan da piyasalarda normalde yaptığımdan fazla işlem yaptım. Öğrenmek ömür boyu sürecek bir süreç. O nedenle her şeyi öğrenene kadar bekleyip sonra o işe başlamak yerine, öğrenme süreci devam ederken o işe başlayıp, hata yaparak öğrenmek gerek diye düşünüyorum. Zaten her şeyi bildiğini düşünüyorsan ve konfor alanının dışına çıkıp yeni şeyler deneyemiyorsan yaşlandığın anlamına geliyormuş. Ben de yeni şeyler öğrenmeye devam ederken bir yandan da yatırımlarım için aksiyon alıyorum.

Eylül ayında beni huzursuz eden şey, elimdeki Çin’li şirketlerin portföyde çok fazla yer almasıydı. Çin Hükümetinin alacağı kararların tahmin edilememesi ve verecekleri bazı hükümlerin, şirketleri ve yatırımcılarını zor durumda bırakabileceği beklentisi nedeniyle Çinli şirketler düşüşlerine devam ediyorlar. Bir de bunun üzerine Çin’in gayrimenkul devi Evergrande’nin aldığı borçların taksidini ödeyememesi de küresel piyasalara darbe vurdu. Çin’li şirketlere yatırım yapmadan önce 1992 yılından bu yana S&P500’ün ortalama getirisi %10.7 olurken MSCI Çin hisseleri endeksi getirisi ise %2.2 olduğu bilgisini göz önünde bulundurmakta fayda var.

Ben de kendimi biraz daha güvene almak için, elimde olan Çinli elektrik araç üreticilerinin bir kısım hissesini ay başında sattım. Onun dışında piyasalardaki düşüş beklentisi nedeniyle Apple ve Microsoft hisselerinin tamamını biraz karla sattım. Lityum üreticisi Albemarle’den de bir miktar satış yaptım. Bu şekilde biraz nakite geçmiş oldum ve ilerideki muhtemel düşüşlerde şimdiye kadar kazandığım karı kaybetmemek için bir miktar kar alarak kendimi rahatlattım. Bu satışlardan gelen nakit ile de maliyet ortalamasını düşürmek adına biraz BABA ve BB hissesi satın aldım. Blackberry telefon pazarından tamamen çıktı ve siber güvenlik alanında faaliyet gösteriyor. Son zamanlarda siber güvenlik konusu da önem kazanmaya başladı. Bazı büyük şirketlerin verilerinin çalınması haberlerini çokça okudum. Ayrıca Blackberry’nin elindeki patentleri satacağı haberi ve yazılımlarının da bazı otomobil devlerince kullanılabileceği haberleri piyasada bir süredir dolaşıyor. Reddit’te de çok fazla paylaşımı yapıldığı için bu haberlerin gerçekleşmesi durumunda hisse fiyatının hızlı bir şekilde yükselme ihtimalinin olduğunu düşünüyorum. Ayrıca destek bölgesi olarak fiyatı son aylarda 10 dolar civarında seyrediyor. O nedenle fiyatı 10 dolar altında olduğu zamanlar alım yapıp, yükselmesini bekleyeceğim.

Dolar Bazında-2.22%
TL Bazında+4.17%
Bir önceki aya göre portföy değişimi

Yerli hisse senedi piyasasından alımlara devam ettim. Henüz yerli hisse senetlerinden satış yaptığım hisse senedi yok ama ileriki zamanlarda elimdeki sigorta şirketinin hisselerini satmayı düşünüyorum. Küresel ısınma nedeniyle iklimler değişiyor ve daha fazla doğal afetlerle karşılaşıyoruz. Bu da beni sigorta şirketlerine uzun vadeli yatırım yapma kararımı gözden geçirmeye itti.

Onun dışında yerli piyasada yatırım yapabileceğim yeni şirketler arıyorum ama maalesef içime sinen şirketleri bulmakta zorlanıyorum. Amerikan piyasasındaki şirketleri araştırmaya devam edeceğim ve elimdeki hisselerden düşüşe geçenler olursa onlardan alım yapmaya devam edeceğim.

Kripto piyasasını da günlük olarak takip etmeye çalışıyorum. Elimde olan SOL’un bir kısmını 200 dolardan sattım. Düşüş sonrasında tekrardan bir miktar geri alım yaptım. NFT’lere göz attım fakat hoşuma gitmeyen bir resme yüzlerce dolar verip satın almak fikri cazip gelmedi.

Eylül ayında elimdeki hisse senetlerinden cüzi bir miktar temettü aldım. Ekim ayında eurobond kupon ödemesi alacağım.

Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑