Red Bull Kar Ediyor Mu?

Her yerde reklam veren, ekstrem sporların çoğunda ismi geçen ve bunu sadece enerji içeceği satarak yapan Red Bull kar edebiliyor mu?

Red Bull, 1987 yılında Avusturya’lı iş adamı Dietrich Mateschitz tarafından kuruluyor. Bu iş adamı, 1982 yılında Thailand’a yaptığı iş gezisi sonrası jet lag olmuşken yerel içeceklerden birini deniyor ve bunun yorgunluğuna iyi geldiğini fark ediyor. Bu ürüne benzer bir içeceği kendi ülkesinde üretmek istiyor. Fakat yatırımcılar bu içeceğin Asya dışında müşteri bulamayacağını belirterek yatırım yapmayı red ediyorlar. Thailand’da denediği enerji içeceğinin sahibi ile ortak olarak yarımşar milyon dolar koyarak Red Bull markasını yaratıyorlar. Thailand’da üretilen enerji içeceğinin tadında ayarlama yaparak Avrupa’ya açılıyorlar.

Red Bull ilk yılında milyon adetten fazla satıyor. 1997 yılında Amerika’ya açıldığında ise günde 1 milyon adetten fazla enerji içeceği satar hale geliyor. 2001 yılında ise ilk milyar adet enerji içeceğini satmış. Ürünlerini pazarlarken değişik bir strateji uyguluyorlar ve üniversite öğrencilerini ürünlerini pazarlaması için kullanıyorlar. New beetle aracının arkasına bağlı büyük Red Bull kutusu olan araç ile sahillere, kampüslere giriyorlar, öğrencilere partiler veriyorlar ve insanlara ücretsiz ürünlerini tattırıyorlar. Barlarda da alkollü içkiler ile karıştırılarak kullanılmaya başlıyor ve popüler hale geliyor. Tüm festivallerde ve gece klüplerinde satılmaya başlanıyor.

Ekstrem sporlar ile uğraşan sporculara sponsor oluyorlar. Hava yarışları, kaykay, motokros, snowboard, sırf, bisiklet gibi bir çok ekstrem spor eventi organize ediyorlar ya da sponsor oluyorlar. Kendi medyasını kurup kendi içeriklerini yaratıyorlar. Gerçekleştirdikleri en büyük ses getiren organizasyon, 2012’de Red Bull Stratos adındaki event oluyor. Yeryüzünden 39 km yükseklikten, stratosferden gerçekleştirilen bu atlayışı 8 milyondan fazla kişi canlı olarak izliyor ve toplamda 50 milyonun üzerinde izleniyor. Bu atlayış sırasında, hava dalışçısı serbest düşüş yaparken ses hızını geçen ilk kişi oluyor ve dünya rekorunu kırıyor. Bu organizasyonun maliyeti yaklaşık 50 milyon dolar olurken, event sonrasındaki 6 aylık süreçte Red Bull’un satışları %7 artmış.

Red Bull’un kazancı sadece enerji içeceğine bağlı olduğundan riski dağıtmak adına yatırımlarını çeşitlendiriyorlar. Red Bull 2 tane formula 1 takımı, 5 adet profesyonel futbol klübü ve 2 tane hokey takımı olmak üzere, 11 farklı spor dalında toplam 15 spor takımına sahip. Bu farklı ülkelerdeki futbol takımları da beraber çalışarak birbirlerini besliyor. Sahip oldukları futbol klüplerinden çıkan birçok yıldızı da diğer büyük futbol klüplerine satıyorlar. Red Bull, formula 1 takımına ise 2019 yılında 300 milyon dolar üzerinde para harcarken neredeyse seneyi başa baş kapatarak 1 milyon dolardan az kar elde etmiş.

Red Bull, kurulduğu yıldan bu yana toplamda 75 milyar adet enerji içeceği satmış.

Bir kutu Red Bull enerji içeceğinin maliyeti yaklaşık 0.09 dolar.

Bir kutu enerji içeceğinin toptan satış fiyatı 1.87 dolar. (batı ülkelerinde)

Bir kutu enerji içeceğinin perakende fiyatı ise 3.59 dolar. (batı ülkelerinde)

Red Bull 2019 yılında 7.5 milyar adet , 2020’de ise 7.9 milyar adet enerji içeceği satmış. 2020 yılında satışlarını bir önceki yıla göre %5.2 artırmış. Yani diğer bir deyişle tüm dünyada kişi başına 1 adet enerji içeceği satışı yapmış.

Red Bull’un 2019 yılındaki cirosu ise 6 milyar Euro ilken 2020’de bunu %4 artırarak 6.3 milyar Euro’ya çıkarmış. Türkiye’de de satışlarını %23 oranında artırmış. Yani Red Bull alışılmışın dışındaki reklam ve pazarlama stratejisi ile beraber sadece enerji içeceği satarak bir nevi para basıyor diyebiliriz.


Referanslar:

Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑