David Blaine’in iradesi

David Blane ; Amerikalı illüzyonist ve aynı zamanda performans sanatçısıdır. Küçük yaşlarda illüzyon ile ilgilenmeye başlamıştır. Sokakta sihirbazlık gösterileri yaptığı tv şovu ile de ünlü olmuştur. Kariyerinin ilerleyen zamanlarında doktorların bile yapamazsın dediği ve insanın yapabileceklerinin sınırlarını zorlayan dayanıklılık gösterileri yapmıştır. Bu gösterilerden ilkinde üstünde dolu su tank olan plastik bir tabutun içinde yatarak bir hafta boyunca toprak altında gömülü şekilde kalmıştır. Sonraki gösterisinde ise buz bloğun içinde ince kıyafetlerle 3 gün boyunca durmaya çalışmıştır. Bu sekilde 63 saat geçirdikten sonra , elektrikli testere yardımıyla buzun içerisinden çıkarılmış ve hastaneye kaldırılmıştır. Bu olaydan sonra tamamen iyileşmesi bir ayı bulmuştur. Sonraki gösterisinde 30 metre yüksekliğinde ve 50 cm genişliğindeki direğin üzerinde herhangi bir koruyucu ekipman, halat ve benzeri olmadan 35 saat boyunca ayakta durmuştur. Düşmeden önce önündeki binaların büyük hayvan başları sekline dönüştüğü halüsinasyonlar görmeye başlamıştır. Sonrasında ise aşağıya düşünce korunması için konulan karton kutuların üzerine düşmüş ve sarsıntı geçirmiştir. Sonraki gösterisinde Ingiltere’de Thames nehrinin üzerindeki 4 metrekarelik saydam bir bölmede yemek yemeden ve sadece su içerek 44 gün geçirmiştir. Bu süre boyunca 25kg’ye yakın kilo ve vücut ağırlığının 4te 1ini kaybetmiş, gösteri sonrası yine ambulansla hastanenin yolunu tutmuştur. Bu gösterisi bilimsel makalelere konu olmuştur.

Gençken nefesini 3 dakika 30 saniye boyunca tutabilmiştir ki bu da örnek aldığı sihirbaz Houdini’nin kişisel rekorudur. Buzla kaplı nehre düşerek suyun icinde 45 dakika boyunca mahsur kalan ve buna rağmen beyninde hiç hasar olmayan çocuğun hikayesini duyduktan sonra bu konu üzerinde çalışmaya başlamıştır. David’e göre bir insanın başarabildiği şeyi diğer insanlar da başarabilir.  Eğer bu çocuk bunu başardıysa kendisi için de bunu başarmanın bir yolu vardır diye düşünmüştür. Sonrasında alanında en iyi beyin cerrahları ile görüşmüş ve onlara nefes almadan ne kadar süre dayanabileceğini sormuştur. Doktorlar ise 6 dakikanın üzerindeki sürelerde beyninde hasar oluşma riski olduğunu söylemişlerdir.  Bunun üzerine David illüzyon yaparak nefesini tutma gösterisini gerçekleştirmeye çalışmıştır. Fakat bu yöntemlerin hiç birinde başarılı olamamıştır. İllüzyon ile bu işi yapamayacağını anladıktan sonra gerçekten bunu denemeye karar vermiştir. İşe ilk önce ekipmansız dalış yapan dalgıçları inceleyerek başlamıştır. Onları araştırırken  serbest dalış sporcularını keşfetmiştir. Bu incelemelerinden suyun altında hareket etmemesini bunun oksijeni daha hızlı tükettiğini karbondioksiti artırdığını ve daha fazla enerji harcamasına neden olduğunu öğrenmiştir.  Ayrıca kalp atış hızını yavaşlatmayı öğrenmiştir. Hızlı nefes alıp vererek karbondioksiti vücudundan atmak üzerine çalışmıştır.(hyperventilating). Bunun sonrasında ise nefesini uzun sureler tutmanın daha kolay olduğunu görmüştür.  Aylar boyunca her sabah nefes egzersizleri yapmıştır. Bu ezgersizte, ilk bir dakika boyunca hızlı nefes alıp verip sonrasında nefesini 5 buçuk dakika kadar tutmuş ve bunu döngüler halinde devam ettirmiştir . Bu şekilde toplamda 52 dakikanın 44 dakikasında nefesini tutmuştur. Bu egzersiz sonunda şiddetli baş ağrıları ile beraber sersemlemiş hissetmiştir. Calışmaları sırasında nefesini en uzun süre tutarak dünya rekorunu kıran kişiyi incelemiş, gösteri öncesi forma girebilmek için 3 ayda 20 kilodan fazla vermiştir. Zayıfladıkça nefesini daha uzun süreler tutabilir hale gelmiştir. Beslenmesine dikkat ederek ve eğitimlerine devam ederek dinlenir haldeki kalp atışını dakikada 38 atıma kadar düşürmüştür. Bu rakam olimpiyatlarda yarışan bir çok atlete kıyasla bile daha düşük bir rakamdır. 4 aylık çalışma sonrası  nefesini tuttuğu süreyi 7 dakikaya kadar çıkarmıştır.

Nefes tutma ile ilgili hazırlıklarını tamamladıktan sonra ilk nefes tutma gösterisini canlı yayında gerçekleştirmiştir. Su dolu bir küre içinde elleri ve ayakları bağlı olarak 7 dakikadan fazla durmuştur. Bu gösterisi canlı yayınlandığı için şov amaçlı bu şekilde olmasına karar verilmiştir. Fakat bu şekilde daha fazla hareket ettiği için oksijeni daha hızlı tüketmiş ve boğulmadan önce diğer dalgıçların girip bağlarını çözmesi ile yukarı çıkarılmıştır. İkinci nefesini tutma gösterisini ise Oprah’ın canlı yayınında gerçekleştirmiştir. Buna hazırlanırken geceleri oksijenin az olduğu özel bir çadır içinde uyumuştur. Bu çadır, 15 bin feetteki rakıma yani Everest dağının zirvesine benzer bir ortam yaratmıştır. Bu şekilde kanındaki kırmızı kan hücrelerinin sayısını ve böylece oksijeni vücudunda taşıma kapasitesini artırmıştır. Bu çadır içinde her sabah beyninin aşırı yorgun düştüğü hissi ile uyanmıştır. Bu rekor denemesini canlı yayında daha ilginç kılmak için bazı kararlar verilmiş ve bu kararlar gösterisinin daha da zorlaşmasına neden olmuştur. Kendi yaptığı çalışmalarda yüz üstü pozisyonda nefesini tutarken, gösteri sırasında ayakta durur pozisyonda olmasına karar verilmiştir.  Şov amaçlı giydirilen kıyafeti yüzünden de dengede durmakta zorlanmıştır. Ayrıca küre dışına kalp atışını takip eden monitor konulmuş. Bu monitör, kalp atışları hızlandığında daha sık bip sesi çıkarmaya başlamış ve bu da konsantrasyonunun bozulmasına ve endişelenmesine neden olmuştur.  Normalde gösterisine başlarken kalp atışını 38 atımda tutup 12 atıma kadar düşmeyi planlamıştır. Gösteriye başladıktan sonra kalp atışı dakikada 120 atıma cıkmış ve bunu ilk beş dakika boyunca aşağı düşürmeye çalışmış fakat düşürememiş ve bu nedenle daha endişelenmiş ve kalp atışı 150 atıma kadar çıkmıştır.  Gösterinin yarısında bunu kesinlikle başaramayacağını düşünmüştür. Oprahın programında erken vazgeçmek yerine, kendini kaybedene kadar nefesini tutmaya karar vermiştir. 12. Dakikadan sonra kulakları çınlamaya ve kolları uyuşmaya başlamış. 13. Dakikadan sonra tüm göğsünde acı hissetmeye başlamıştır.  15. dakikadan sonra kalp atışları düzensizleşmiş, 150 ile 20 atım arasında düzensiz olarak gidip gelmiş. Kalp atışındaki bu düzensizlikleri yoğun sekilde hissetmeye başlamış ve kalp krizi geçireceğini düşünmüştür. 16. dakikadan sonra dalgıçların kendini yukarı çekmelerini kolaylaştırmak için ayaklarını açmış ve hareketsiz halde suda yüzerek kalbinin duracağı anı beklemiştir. Sonra ise çığlıkları duymuş, sudan çıkarıldıktan sonra da bu çığlıkların nedeninin dünya rekorunu kırması oldugunu anlamış. David Blane su dolu küre içerisinde ve canlı yayında nefesini 17 dakikadan fazla tutarak dünya rekoru kırmıştır. Nefesini bu kadar uzun tutulabilmesinin nedeni ise ilk önce saf oksijeni soluyarak vücudundaki karbondioksiti atması ve sonrasında denemeyi gerçekleştirmesidir.

Bir sonraki gösterisinde ise daha tehlikeli bir işe kalkışmıştır. Ağzının içine koyduğu metal bir kap içerisine tüfek ile ateş edilmiş ve mermiyi ağzının içindeki metal kap ile tutmuştur. Ağzına koyduğu metal kapın yeri milimetrik olarak ayarlandığı için atış öncesi en ufak bir hareketinde ölüm tehlikesi bulunmaktadır. Buna karşılık gösteri sırasında sakinliğini koruyarak başarılı bir şekilde gösteriyi gerçekleştirmistir.

Bir sonraki gösterisinde ise üzerinde elektrik akımını ileten 15 kilo ağırlığındaki özel giysi ile beraber 72 saat boyunca aralıksız olarak yemeden ve uyumadan 1 milyon volt elektriğe maruz kalmıştır. 

En son gösterisinde ise 52 adet helyum dolu balon ile beraber 25 bin feet yüksekliğe çıkmış. Sonra balonların arasından olan paraşütünü aşağı indirerek giymiş ve bu yükseklikten kendini salarak yara almadan inişini gerçekleştirmiştir. Bu gösteri öncesi 500e yakın serbest atlayış gerçekleştirmiştir. Bu atlayışları dünya şampiyonu hava dalışçısı ile beraber yapmıştır. Günde 15 kadar atlayış gerçekleştirdiği zamanlar olmuştur. Önceden belirlenen noktaya mümkün olduğunca az hata ile inmeye çalışırken ufak kazalar da geçirmiştir.  Ayrıca bu atlayışlarında ,  25000 feet yükseklikten paraşütsüz olarak yerde gerili file üzerine iniş gerçekleştiren hava dalışçısından da yardım almıştır. Bu atlayışının birinde inişi sırasında tel çite çarparak yaralanmıştır. 

David Blaine, gösterilerinde başarılı olabilmesi gereken her türlü konuda eksiklerini gidermek icin çalışmıştır. Eksik olduğu konularda , alanında uzman kişileri bulmuş ve onlarla çalışmıştır. Ayrıca bu gösterileri için kendini fiziksel ve zihinsel olarak mükemmel bir şekilde hazırlamıştır. Kilo vermesi ve forma girmesi gerekiyorsa, bunu kısa zamanda gercekleştirmiş. Nefes egzersizlerini öğrenmiş ve bunları uygulamıştır. Gün gün kendi sınırlarını aşmak ve daha ileriye taşımak için kendini zorlamıştır. Bunları istikrarlı bir şekilde yapabilmek için gerekli motivasyonu kendi içinde oluşturmuş, hiçbir zaman pes etmemiştir.  Kendisinin zihinsel olarak ne kadar güçlü olduğunu, yaptıgı gösterilerde heyecan belirtisi göstermemesinden anlayabilirsiniz. Eger zihinsel olarak kendini iyi bir şekilde eğitmeseydi, gerçek bir merminin karşısında heyecanlanmadan ve kıpırdamadan hareketsiz duramazdı. Ya da toprak altında gömülü olarak günlerce kalamaz , su altında boğulma pahasına da olsa nefesini bu kadar uzun süre tutamazdı ,  ya da 25 bin feet yüksekliğe elinde tuttuğu balonlar ile paraşütsüz olarak  rahat bir şekilde çıkıp, gerçekleşebilecek kötü ihtimalleri aklına bile getirmeden manzaranın tadını çıkaramazdı. Hayatında muvaffak olmak isteyen fakat bunun yollarını arayan insanların David Blaine’den öğrenecekleri çok şey var. Onun disiplinini, iradesini ve bu iradeye nasıl ulaştığını anlamak, bizim gibi başarının yollarını arayan insanlara da , kendi yollarında başarılı olmaları adına yol gösterici olacaktır.

Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑